Kakel

Vi samarbetar med flera ledande märken på kakelsidan

De leverantörer vi använder är Konradssons kakel, Bricmate och Hero kakel. Tänk på att om ni hittar något kakel/klinker på deras hemsidor att färger är väldigt svårt att återge korrekt.
I vår butik skall alla plattor finnas för påseende alt kan vi beställa hem om det skulle saknas.

I de badrum som vi är totalentreprenör använder vi alltid godkända kakelsättare. De har antingen BBV (tidigare PER) eller GVK behörighet.
BBV och GVK är två olika auktorisationer om hur godkända tätskikt skall göras. Båda är normalt sett godkända av alla försäkringsbolag men är man osäker bör man kolla med sitt försäkringsbolag.

Se BBV och GVK

Följande text är hämtat från Bricmates hemsida

Bra att veta om kakel/klinker

Bra att veta när man väljer keramik, sten- och glasgods till väggar och golv. Allt som framställs genom bränning av lera kallas keramik. Olika typer av lera och olika tillverkningsmetoder ger slutprodukterna olika egenskaper.

Kakel
Kakel är lergodsplattor med glasyr. De har begränsad hållfasthet och relativt hög fuktabsorbtion och används enbart som väggbeklädnad. Glasyren har både en dekorativ funktion och hindrar fuktinträngning.

Klinker
Klinker är oftast brända av stengodslera, vilket ger högre täthet, hållfasthet och slitstyrka och lägre fuktabsorbtion. Används framför allt som golvbeklädnad inomhus. Plattorna har ofta oregelbundna kanter och kräver därför viss fogbredd vid läggningen

Granitkeramik
Granitkeramik pressas av finmalda porslinsleror under högt tryck och bränns i extra hög temperatur. Resultatet blir extra hög hållfasthet och mycket låg fuktabsorbtion, vilket bland annat gör dem frosttåliga. De kan alltså läggas både ute och inne. Plattorna kan tillverkas i mycket stora format och är exakt kantskurna, vilket medger läggning kant i kant eller med extra smala fogar. Plattorna kan vara polerade och helt genomfärgade, eller glaserade i dekorativt syfte. Namnet granitkeramik har inget med naturstensmaterialet granit att göra, utan syftar mer på plattornas extra hårdhet.


Glasmosaik och Kristallmosaik
Glasmosaik och Kristallmosaik är inte keramiska material, utan glas i olika former, färger och strukturer. Kristallmosaiken har oftast ett tjockare gods, i vårt fall 8 mm. Mosaiken används mest till väggar, men passar även i vissa utföranden till golv. Välj alltid mörk fästmassa till mörk kris- tallmosaik (svart/brun) och ljus fästmässa till övriga färger kristallmosaik.

Stora format

Golv- och väggplattor i stora format med smala fogar ger ett elegant och stilrent intryck. Det skapar också en känsla av större rymd, även i små utrymmen.

Exakta format och helt raka kanter.
Bricmates storformatsplattor i granitkeramik är exakt skurna och kan sättas med mycket smala fogar. Vår rekommendation är 1-2 mm fogbredd. Sättningen kräver större precision och hantverksskicklighet än montering av traditionellt kakel och klinker med rundade och ojämna kanter. Vi rekommenderar därför att du anlitar en fackman som är van att jobba med storformat..

Underlaget måste vara helt slätt.
Stora format kräver ett mycket slätt underlag och därför noggrannare underarbete. Det händer att hantverkare som har bråttom rekommenderar dig att hellre välja traditionellt kakel och klinker i mindre format. Vi föreslår att du väljer en hantverkare som inte drar sig för att göra ett bra underarbete och som har erfarenhet av stora format.

Använd flytfix eller dubbellimning med fästmassa.
Det är viktigt att få fullständig bruksfyllnad under plattorna. Vi rekommenderar flytfix på golv till formaten 60x60 cm eller större och sättning med fogmassa både på underlaget och på plattan, sk dubbellimning, för de mindre formaten

Några olika sätt att bygga fallet mot golvbrunnen.
I badrum är det viktigt med fallet mot golvbrunnen. Det vanligaste sättet är att använda mindre plattor – till exempel 15x15 cm – i samma serie runt golvbrunnen. Ett annat elegant sätt är att göra sk kuvertskärning av plattorna runt golvbrunnen. Ett tredje sätt är att använda en annan typ av golvbrunn än den vanliga runda. Se till exempel Unidrains golvbrunnar på www.unidrain.se. Ge hantverkaren besked i god tid om vilket plattformat du väljer, så att fallet mot golvbrunnen blir rätt. Se bilder på fyra olika varianter nedan.

Borrning

Ytorna på materialen varierar, Kakel är ömtåligt, granitkeramik är hårt och glas är skört..

Att tänka på.
Borrning med vatten medför stänk och smuts. Är keramiken monterad med fog kan fogarna missfärgas.
Borra därför om möjligt innan fogningen. Torrborrning dammar en hel del; använd andningsskydd.
Vid borrning i kakel; tejpa gärna ett kryss för att undvika att borren glider.
Vid borrning i granitkeramik; håll jämnt tryck och låga varvtal. Kyl med vatten hela tiden.
Vid borrning i glasyr och glasmosaik; anlägg inte för hårt tryck. Kyl med vatten hela tiden.

Kapning

Hårda granitkeramikplattor med exakt skurna kanter kräver vattensåg för lika exakta och snygga snitt vid kapning. Tjockt glas ska alltid maskinskäras med låga varvtal, mycket vattenkylning och inte för hård press mot skärtrissan.

Val av fog

Att välja fog är lika viktigt för slutresultatet som att välja platta. Avgörande är både fogbredden och fogfärgen. Trenden idag är att man jobbar med tunnare fog och använder en kulörtmatchad fogfärg till plattan. Men valet är en smaksak – fundera igenom vilken effekt du vill uppnå.

Att tänka på.
Vill du att fogen eller plattorna ska synas mest? Ju mindre plattor, desto mer fog. Ju mer fogfärgen skiljer sig från färgen på plattan, desto mer tar fogen över visuellt. Ju smalare och mer färgstämd fog, desto stilrenare intryck. Till glas- och kristallmosaik rekommenderar vi som regel en vit fog, då det framhäver glasets färg klarare. Ljusa fogar är svårare att hålla rena, men det finns produkter för att impregnera fogarna och göra dem mer smutsavvisande.

Vid fogning är det väldigt viktigt att inte tillföra mer vatten än nödvändigt, lika viktigt är att inte använda för mycket vatten vid tvättning av fogen. Det ger ett snyggt och välplanerat intryck att låta golvets och väggarnas fogar mötas.

Val av fästmassa

Plattor med olika hårdhet kräver olika typer av fästmassa. Ju tätare/tyngre plattan är, desto mer limmande effekt bör fixet ha. För glas- och kristallmosaik är färgen på fästmassan viktig.

Några tips.
Stora plattformat på golv; använd flytfix till de största formaten. Mindre plattformat; använd rätt typ av tandspackel samt dubbellimning med fästmassa. Stora, tyngre plattor på vägg; använd ett kraftigt limmande fix. Glasmosaik; använd ett ljust fix då mörk fix påverkar tonen i glaset. Kristallmosaik; valet av fog avgör vilket fix du ska använda: Ljust fix till ljus fog, mörkt fix till mörk fog.

Bränningar/Shades/Caliber

Färgnyanserna i glaserade, brända och pressade plattor kan skilja sig något åt mellan olika produktioner. Varje förpackning är märkt med ”Shade-nr”. Var noga med att uppge detta Shade-nr vid komplettering. Caliber anger plattans storlek och tjocklek

Följande rekommendationer för rengöring av keramiska plattor, granitkeramik och glasmosaik är hämtade från ByggkeramikRådets skötselanvisningar.

Rengöring efter fogning.
Efter avtvättning av golvplattorna ska inga fogrester finnas kvar på plattornas yta. Eventuellt kan en tunn cementfilm finnas kvar på ytan. Om den inte kan poleras bort, kan plattorna tvättas med sura rengöringsmedel, typ ”Klinkerrent”. Ju längre hinnan får sitta kvar på ytan, desto svårare är den att få bort.

Löpande rengöring.
Smuts kan avlägsnas med våtrengöring med vatten och ett svagt alkaliskt rengöringsmedel, typ ”Allrent”. Överdosera inte rengöringsmedel och använd inte såpa – detta ger en tunn, fet beläggning på plattorna där smuts kan få fäste.
Ska du rengöra plattan eller fogen med kraftigare rengöringsmedel, tänk på att alltid förvattna fogen för att inte medlet ska bleka och/eller göra fogen flammig. En flammig fog kan återfuktas med olja för att få lystern tillbaka, men det kräver ny återfuktning med olja då och då.

Fläckborttagning.
Följ alltid blandningsansvisningarna noga för olika rengöringsmedel. Är du osäker, behandla flera gånger med svagare lösning än alltför stark lösning.

Typ av fläck Lämpligt rengöringsmedel
Livsmedelsfett, öl, vin, glass Alkaliskt medel typ ”Allrent” eller ”Grovrengöring”.
Metallskrap av aluminium och annan avnötning Sura rengöringsmedel typ ”Klinkerrent” eller oxalsyra samt mekanisk nötning med t ex skurnylon.
Kalkutfällningar, cement och bruk, rostfläckar, metallskrap av stål Sura rengöringsmedel typ ”Klinkerrent”, ättikssyra/ättikssprit, ”Murtvätt” samt mekanisk nötning med t ex skurnylon alt. Behandla ytan med ett fint slipmedel t ex Vim/Jiff.
Färgspill av oljefärg/alkydfärg, motorolja Lösningsmedel typ ”Lacknafta” och ”T-Röd”, lacknafta kan lämna en fet hinna på ytan.
Gummi, stearin, paraffin Lösningsmedel typ aceton, sprit, ”T-Röd”. Skrapning med rakblad.
Färgspill akrylatfärg Omedelbar utspädning av färgen med mycket vatten samt upptorkning. Färgad fog kan inte avlägsnas.
Torkade färgfläckar Skrapning med rakblad.
Rödvin, rödbetsspad Alkaliskt och blekande rengöringsmedel typ ”Klorin”, ”Klinkerrent” eller oxalsyra.
Etsningar, avtryck ”Klinkerrent” i en kraftigare lösning samt mekanisk nötning med skurnylon.

kakelkakelkakelkakel